100% VAKMANSCHAP TX65

Vissen is een levensstijl. Dag en nacht werken, onder alle weersomstandigheden, veel van huis en altijd met volharding en vol passie voor het vak, het product en de natuur.

Erik en Anita Kalf

De zee biedt ruimte, rust en vrijheid. Ik vis sinds 1988 met veel plezier, iedere week weer. Het zit in de familie. Mijn vader is ook altijd visser geweest net als de vader van mijn vrouw Anita, die later een viswinkel opende. We werken allebei in de vis. Ik op zee en Anita in de viswinkel die haar vader startte en nu gerund wordt door haar broer en schoonzus. Sinds 2007 hebben we een eigen garnalenkotter met het schipnummer TX-65. We hebben het schip de toepasselijke naam Bona Fide gegeven, wat 'op basis van goed vertrouwen' betekent.

Vistechniek

Samen met bemanningslid Martin Vermeulen varen we maandagochtend de haven uit en keren een vrijdag weer terug. Tussentijds lossen we de garnalen meerdere keren in de haven. Ons visgebied is langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee. De garnalen vangen we met een vistuig waaraan een rollenpees is bevestigd die de garnalen doet opschrikken waarna ze vervolgens in het visnet terecht komen. Eenmaal aan boord wordt de vangst gezeefd. Steentjes en schelpjes worden er tussenuit gehaald. Vervolgens worden de garnalen aan boord gekookt wat een desinfecterende en conserverende werking heeft. De garnaal verandert hierdoor van doorschijnend grijs naar roze. Voordat de garnalen in kisten gaan en in het koelruim worden gezet, worden ze in korte tijd gekoeld naar 0 graden Celsius met de voorkoeler. De vangst wordt korte tijd daarop gelost in de haven en direct verwerkt. Lees meer over de verwerking van de vangst van de TX-65.

Zorgvuldigheid

Wij vissen met respect voor de natuur en de zee, binnen Europese wet- en regelgeving en in het seizoen. Wij voelen ons verantwoord om samen te werken, kennis te delen en ons te blijven oriënteren op duurzame innovaties en de daar bijbehorende investeringen.

Met groeten van Schipper en bemanning.