TX-65 in de Saisonnier

Erik Kalf, de schipper van de Texel-65, zegt: “Ik vis sinds 1988 met veel plezier, iedere week weer. Het zit in de familie. Mijn vader is ook altijd visser geweest net als de vader van mijn vrouw Anita, die later een viswinkel opende.

Sinds 2007 hebben we een eigen garnalenkotter, we hebben het schip de toepasselijke naam Bona Fide gegeven, wat ‘op basis van goed vertrouwen’ betekent. Samen met bemanningslid Martin Vermeulen vaar ik maandagochtend de haven uit, we keren op vrijdag weer terug.  Tussentijds lossen we de garnalen meerdere keren in de haven. Ons visgebied is langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

De garnalen vangen we met een vistuig waaraan een rollenpees is bevestigd die de garnalen doet opschrikken waarna ze vervolgens in het visnet terecht komen. Eenmaal aan boord wordt de vangst gezeefd, steentjes en schelpjes worden er tussenuit gehaald. Vervolgens worden de garnalen aan boord gekookt wat een desinfecterende en conserverende werking heeft. De garnaal verandert hierdoor van doorschijnend grijs naar roze. Voordat de garnalen in kisten gaan en in het koelruim worden gezet, worden ze in korte tijd gekoeld naar 0 graden Celsius met de voorkoeler. De vangst wordt snel daarop gelost in de haven en direct verwerkt. Wij vissen met respect voor de natuur, de zee en het seizoen.”

Texelse garnaalLees het hele artikel over de Noordzeegarnaal