Het Klokhuis: een dagje mee met visser Erik Kalf

DE WADDENZEE Hoe komt het dat net gevangen Hollandse garnalen grijs en recht zijn, en in de winkel roze en krom? Altijd al willen weten hoe garnalen worden gevangen en gepeld? De bemanning van de TX-65 werd voor een dagje uitgebreid met de crew van televisieprogramma Het Klokhuis.

Op de garnalenkotter werden opnames gemaakt voor een aflevering over ‘garnalen’. Het Klokhuis kreeg een kijkje in de besturingskamer en leerde van alles over garnalen vissen en… pellen! En wist je dat de meeste garnalen worden geboren als mannetje en hun leven eindigen als vrouwtje? Een kijkje achter de schermen: trossen los, op naar de Waddenzee! 

Scene 1. “Ok mensen, verzamelen op het dek, take 1.” De regisseur is er klaar voor, de camera- en geluidsman checken of alles goed is ingesteld en de presentator kijkt voor de laatste keer het script door. “Camera loopt.”
 
Garnalen vissen is niet een kwestie van je hengel uitwerpen en wachten tot ze bijten. De garnalen zitten op en onder de bodem van de zee. Je moet ze dus van de bodem afscheppen. Dat doet Erik met speciale garnalensleepnetten in de vorm van een grote patatzak en zitten aan de zijkanten van de garnalenkotter. Deze netten worden over de bodem van de zee getrokken. En dan de grote garnalen vistruc: voor het net uit rolt een touw met ronde grote zwarte ballen over de bodem. Die zorgen ervoor dat de garnalen wakker gemaakt worden, van de bodem omhoog schieten, en zo hop… in het net springen!
 
Scene 4. De netten worden binnen gehaald, een goede vangst! “Ok ging goed, dit doen we nog een keer, maar dan vanuit een andere hoek”, de regisseur geeft nog wat laatste aanwijzingen en de cameraman verandert van positie.
 
Aan boord worden de garnalen gezeefd, gekookt en schoon gespoeld: klaar om gepeld te worden. Dat doet Erik niet zelf, maar gebeurt door pelmachines aan land. Maar… op het dek van de kotter geeft Erik de presentator nog een speciale ‘garnalenpelcursus’. Scene 6. “Je drukt hem hier in, dan draai je het jasje rond en hop, heb je een gepelde garnaal.” Bij de presentator wil het nog niet zo lukken, “wat een werk voor een bakje garnalen!” “Jij moet gewoon nog een beetje oefenen Bart”, zegt Erik lachend. De cameraman maakt nog een paar laatste shots van voorbijvarende boten en zet dan de camera uit. “Alles staat erop, terug naar het vaste land!” En nu nog even geduld hebben voordat de uitzending op televisie te zien is.

Margreet Moesker, 12 juli 2013